Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

Twilight


MySpaceGlitter.com

Alkonyat (regény)  

Alkonyat
Stephenie Meyer - Alkonyat.jpg
Az alkonyat magyar borítója
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Az Alkonyat (Twilight) Stephenie Meyer elsõ regénye, az Alkonyat-sorozat elsõ tagja. Az elsõ részt további három rész követte: New Moon (Újhold), Eclipse (Napfogyatkozás)) és Breaking Dawn (Hajnalhasadás). A könyvekben Isabella Swan történetét ismerhetjük meg.

Miután édesanyja újraházasodik, a tizenhét éves Bella Swan önszántából úgy dönt, hogy édesapjához, az esõs Forks kisváros rendõrfõnökéhez költözik. Az iskolában kíváncsisággal vegyes szeretettel fogadják, egy valaki azonban kifejezetten ellenséges vele, Edward Cullen, akibe Bella idõközben beleszeret. A város környékén élõ indián rezervátum tagjai félelmetes meséket suttognak Edwardról és a családjáról. Bella viszont minél jobban megismeri a fiút, minél több titok merül fel vele kapcsolatban, annál jobban beleszeret. Bella egy kis nyomozás után rájön Edward legféltetteb titkára. Edward és családja vámpírok, de csak állatok vérével táplálkoznak, vegetáriánusoknak nevezik magukat. Cullenék kerülik a feltûnést, de ennek ellenére szeretnének emberek közelében tartózkodni. Azért esett választásuk az esõs Forks-ra, mert a vámpírok bõre napfényben csillog, mint a gyémánt, így ha napos idõ van, nem mutatkozhatnak.

 

A borító  

Az alma a jó és rossz tudás fájának tiltott gyümölcsét szimbolizálja, és egyben Bella és Edward tiltott szerelmét is jelképezi.[1] A tiltott gyümölcs és a tiltott szerelem kapcsolatára a könyvet indító idézet is utal, ami a Teremtés könyvébõl van:

De a jó és rossz tudás fájáról nem ehetsz: mert azon a napon, amikor annak gyümölcsébõl eszel, halálnak halálával halsz meg.
– Ter 2:16,17

Az azonos címû film megjelenése után új borítóval is kiadták a könyvet, melyen a két fõszereplõ, Robert Pattinson (Edward Cullen) és Kristen Stewart (Bella Swan) látható.

A történet háttere  

Meyer szerint a történet ötlete egy álomból fakad, melyet 2003. június 2-án látott.Az álom egy lányról szólt, akibe beleszeret egy vámpír, amellett, hogy közben mégis szomjazik a lány vérére.Az álom alapján Meyer megírta a történet egy részét, ami jelenleg a 13. fejezet a könyvben.Három hónap alatt írta meg a teljes történetet, bár azt nyilatkozta, eredetileg nem akarta kiadni a regényt, csak saját maga szórakoztatására íta.Testvérének annyira megtetszett a történet, hogy rávette Meyert, küldje el a kiadóknak. A 15 levélbõl, amit írt, ötre nem is válaszoltak, kilenc helyrõl elutasították, és csak egy pozitív visszajelzés érkezett, a Writers House-tól.

Fõszereplõk  

 

Isabella Marie Swan 

Bella egy többnyire ügyetlen, kétbalkezes, koordinációs problémákkal küzdõ és jószívû lány. Miután édesanyja, Renée Swan újra férjhez ment, lelkiismeret furdalása támadt amiatt, hogy anyja õ miatta nem tud hivatásos sportoló férjével, Phil Dwyerrel utazni a versenyekre. Így elhatározta, hogy Forksba költözik, és édesapjával fog élni. Itt figyel fel és szeret bele az egyik helyi diákba, Edward Cullenbe.

Edward Cullen

 

Edward egy 109 éves vámpír, aki családjával nem sokkal korábban költözött vissza az örökké esõs Forksba. Családja egyedi a vámpírok között: csak és kizárólag állati véren élnek (ezért magukat vegetáriánusoknak hívják).

Mikor Bella Swan Forksba költözik édesapjához, Charliehoz, padtársak lesznek biológia órán. Kis híján azonban az az óra katasztrófába torkolt, mivel Edward új padtársának a vére a fiú számára a világ legjobb illatával bír, ami arra ösztönzi Edwardot, hogy ott helyben megtámadja. Edward azonban ellenáll a szinte lehetetlen kísértésnek, és beleszeret az ügyetlen, önzetlen, csupaszív lányba.

Helyszínek  

Forks 

Forks és környéke valóságos hely. Az írónõ a Google-ön keresgélve talált rá. A könyv megírása elõtt sosem járt ott. 2004 nyarán húgával Emilyvel elrepültek Port Angelesbe, majd kocsit béreltek és meg sem álltak Forksig.[8]

Charlie háza

Kicsi, két-hálószobás ház, melyet még Renée-vel kötött házasságakor vett meg. A földszinten kicsi, családias nappali van, kandallóval. Valamint a konyha az étkezõ asztallal, amelyhez három teljesen különbözõ szék tartozik. A konyhaszekrények virító sárgák, melyeket még Bella édesanyja festett be. Egy fürdõszobája van, az emeleten. Bella szobája a ház nyugati oldalán van, és az utcára néz. Fapadlója van, világoskék falai, ferde mennyezete (tetõtér). A függönyöket már megsárgította az idõ, a hintaszékben még anyja ringatta. Apja vásárolt neki egy új ágyat, íróasztalt és számítógépet. A kocsifelhajtó kövezett. Hátul van egy kis kert, mely mögött már az erdõ található.

A Cullen ház 

A ház Forkson kívül van, az erdõ közepén. A pár mérföldes bevezetõ út jelöletlen. A ház elõtt egy tisztáson hat õsi cédrusfa áll. A ház három szintes, a földszintet egy széles tornác öleli körbe, homlokzata fehérre festett. A bejárati ajtó egy hatalmas térre nyílik. A déli homlokzatot teljesen üveg borítja, ahonnan a folyóra is rálátni. Ennek köszönhetõen a ház igen világos, melyet kiemel továbbá a falak színe is. A belmagasság igen nagy, a padlót fehér hajópadlóval burkolták, a falak is ugyanilyen színûre festették. A bejárai ajtótól balra emelt padlószinten egy hatalmas zongora áll. Az emelvény mögötti ajtó a konyhába vezet, amelybõl az étkezõ nyílik. Az étkezõ maga nincs lezárva a ház többi részétõl, csupán egy válaszfal szeparálja el a nappalitól. Ezen a falon egy hatalmas plazma tévé van, amely mellett több számítógép is található. A tévé elõtt sok elembõl álló ülõgarnitúra van.

A legfelsõ emeleten szintén egy faborítású folyosó fut végig. A tér nagy részét azonban egy könyvtár-féleség foglalja el. Edward szobája leghátul van, az utolsó ajtó nyílik oda. Délre néz, közvetlen Rosalie és Emmett szobája fölött van, de az õ szobája négyszögletû. Neki is faltól falig ablaka van. Az õ gardróbja és fürdõje a szoba távolabbi felében van, közel az ajtóhoz. A szoba nyugati falát teljesen beborítják a CD-k százait tartó polcok, és ott a sarokban található még egy igen komolynak tûnõ zenei stúdió-berendezés. A ház többi részével ellentétben Edward szobájában nem a fehér szín az uralkodó. Nincs ágya, csak egy hatalmas fekete bõr kanapé, egy vastag aranyszínû szõnyeg, a falakat pedig csupán egy árnyalattal sötétebb, nehéz anyagok borítják. Közelebb a lépcsõhöz található Esme és Carlisle hálószobája. Alattuk Rosalie és Emmett gardróbja, illetve Jasper dolgozója van. Nekik is saját gardróbjuk és fürdõszobájuk van, amelyek az ajtótál távolabbi oldalon helyezkednek el.

La Push 

La Push egy kicsi, beépítetlen partszakasz Clalla Countyban, Washingtonban, az Egyesült Államokban. Ez az otthona a quileute indián törzsnek. Ez a hely alkalmas szörfözésre és bálnavadászatra. A James Strand egy Óceán Parki Üdülõhely, ami egy általános látványosság La Pushban.

Online film

Alkonyat – Újhold (cam)

Feliratos amerikai romantikus, fantasy, 130 perc, 2009

Stephanie Meyer nagysikerû Alkonyat sorozatának második részében a románc halandó és vámpír között tovább szárnyal: Bella egyre mélyebbre merül a természetfeletti…

Alkonyat - Újhold
Alkonyat - ÚjholdAlkonyat - Újhold
Alkonyat - Újhold…lények világában – így aztán még nagyobb veszélyben találja magát, mint korábban. Bella majdnem tragikus végkimenetelû 18. szülinapja utána Edward Cullen és családja úgy döntenek: a lány biztonsága érdekében elhagyják Forks városát. Ahogy az összetört szívû Bella kóborol az iskola folyosóin, rájön, szerelmét csak akkor érzi igazán közel magához, amikor veszélyben van. Gyerekkori barátja, Jacob Black segítségével felújít egy régi motort, amellyel szabadon kalandozhat. A közösen eltöltött idõ meglágyítja Bella megfagyott szívét, fokozatosan egyre közelebb kerül Jacobhoz a titokzatos Quileute törzs tagjához, akinek szintén megvan a saját, féltve õrzött titka.

http://www.movshare.net/video/l6a49l6ac7o08

Alkonyat

Szinkronizált amerikai romantikus thriller, 120 perc, 2008

A történet fõszereplõje egy különc lány, Bella, aki másik városba költözése után megismerkedik a titokzatos és jóképû Edwarddal.

Alkonyat

Alkonyat
Szenvedélyes és szokatlan kapcsolat bontakozik ki közöttük, ám a fiúról hamarosan kiderül, hogy vámpír, aki azonban csak állati vért fogyaszt. Ahogy a páros egyre közelebb kerül egymáshoz, Edward egyre nehezebben tudja féken tartani a lány illatának hatására feltörõ ösztöneit. Ráadásul régi ellenségei is felbukkannak a városban.

http://www.movshare.net/video/l1r1qhb0iocqd