Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

szerelem

A szerelem egyik jelentése vágyakozással, rokonszenvvel, intimitással párosuló érzelem, másik általánosabban értelmezett jelentése pedig az ilyen érzelmen, illetve természetes nemi vonzalmon, szexualitáson alapuló vágyban és odaadásban megnyilvánuló érzelmi kapcsolat két ember között.

 

Tudományos nézõpont 

Auguste Rodin: A csók, fotó a párizsi Rodin-múzeumból

A szerelem kialakulása együtt jár a szervezeten belül bizonyos hormonális változásokkal, ezek kutatása azonban még nagyon kezdeti stádiumban tart.

Egyes kutatások szerint az oxitocin hormon növeli a bizalom kialakulását az emberekben, így szerepet játszhat a tartós kapcsolatok kiépülésében.Az agyban termelõdõ oxytocin csökkenti a fájdalomérzetet, elsõsorban az agyban hatva. A hormon ragaszkodást, elkötelezettséget vált ki az ember lelkében. Keleti felfogás a szerelemrõl

Vátszjájana indiai filozófus Kámaszútra címû mûvében leírja, hogy a szerelemérzés négy féle módon alakul ki az emberek között.

  • Megszokásból kialakuló szerelem, ami egy cselekvés állandó és folytonos gyakorlásából eredõ ragaszkodás, a nemi közösülés megszokásából keletkezõ szerelem,
  • Képzeletbõl támadt szerelem, ami kizárólag a gondolatokból ered. Ilyen például a szenvedély, amit némely férfi, nõ és a kasztráltak éreznek a szájközösülés iránt.
  • Hitbõl keletkezett szerelem, ami két szerelmes kölcsönös ragaszkodása, mivel mindkét fél a másikban látja kiegészítõ felét.
  • Külsõ dolgok érzéklésébõl létrejött szerelem, amikor az érzékelés által okozott élvezet felülmúlja azt az élvezetet, amelyet a szenvedély többi fajtája kelt, és csak a külsõ érzékelésen keresztül jöhet létre

Szerelem a mûvészetekben

Antonio Canova: Amor és Psyche

A szerelem jelentõségérõl sok-sok mûalkotás szól. A szerelem akkor teljes, ha az általunk kiválasztott személy is hasonló érzelmeket táplál irántunk, vagyis a szerelem kölcsönös.

Itt és most
A gyepet nézem, talán a gyepet.
Mozdul a fû. Szél vagy zápor talán,
vagy egyszerûen az, hogy létezel
mozdítja meg itt és most a világot.
Pilinszky János