Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Játék Androidra

Közösség

Belépés

E-mail cím:
Jelszó:

WTC terror

2001. szeptember 11-ei terrortámadások  

2001. szeptember 11-ei terrortámadás
National Park Service 9-11 Statue of Liberty and WTC fire.jpg
A World Trade Center a terrortámadás után

Helyszín New York City; Arlignton County; és Shanksville közelében
Célpont World Trade Center, Pentagon, Capitolium
Időpont 2001. szeptember 11. (kedd)
8:46 – 10:28 UTC-4
Típus Tömeggyilkosság, öngyilkos merénylet, repülőgépeltérítés
Fegyverek 2-2 db Boeing 767-es és 757-es repülőgép
Áldozatok 2996
Sérültek több, mint 6000
Gyanúsítottak al-Káida, Oszáma bin Láden
Elkövetők Géprablók
Térkép
Szeptember 11 repülőútvonalak.png
New York City  (USA)
New York City
New York City
Pozíció USA térképén
é. sz. 40° 42′ 40.38″, ny. h. 74° 00′ 42.35″

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás (gyakori rövidítése: 9/11, ami a szeptember 11-ei dátum amerikai írásmódja (kimondva: nine-eleven) az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merénylete volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre. A terroristák terveik szerint az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezették bele szándékosan a repülőgépeket. A New York Cityben Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két repülőgép csapódott be, ezzel megölve a környező emeleteken dolgozó embereket. Mindkét épület összeomlott két órán belül, az összeomlást követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról, az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat

A terrorakció folyamán géprablókkal együtt összesen 3031 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida tagokat rejtegettek.

A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések, 2006-ban fejezték be a 7 World Trade Center irodaépületét. A 1 World Trade Center (korábbi tervek szerint Freedom Tower) jelenleg építés alatt áll, 2013-ra tervezik az átadását. A mintegy 541 méter (1776 láb) magasra tervezett épület így Észak-Amerika legmagasabb épületeinek egyike lesz. 2007 és 2012 között további három épület átadását tervezik. 2009. november 8-án adták át a 93-as járat emlékhelyét (Flight 93 National Memorial). Ez volt az első mérföldköve a tizedik évfordulóig tervezett építkezéseknek.

 

Hírszerzési információk  

Az USA Nemzeti Bizottsági vizsgálati anyaga, amely a terrortámadás körülményeivel foglalkozik, megállapította, hogy a hírszerzés a támadáshoz vezető események során sokszor zavartan, felkészületlenül és hibásan reagált. Néhány alkalommal azonban a hivatalos személyek egészen pontosan ítélték meg a helyzetet.

Kenneth Williams, az arizonai Phoenixben szolgáló FBI-ügynök 2001. július 10-én emlékeztetőt küldött az ügynökség központjába. A helyi repülőiskolába érkező közel-keleti hallgatókról számolt be. Gyanúja szerint esetleg terroristák próbálnak beszivárogni a civil repülési rendszerbe. Williams emlékeztetőjét figyelmen kívül hagyták.

Augusztus 16-án FBI-ügynökök tartóztatták le Zacharias Moussaouit egy repülőiskolában mutatott gyanús viselkedése miatt. Moussaoui csekély érdeklődést mutatott a leszállás vagy landolás megtanulása iránt. Az őt letartóztató ügynök szó szerint azt írta: olyan személyiség, aki képes bármivel belerepülni a Világkereskedelmi Központba. Az esettel foglalkozó másik FBI-ügynök arra figyelmeztetett, hogy egy óriási repülőgépet akár fegyverként is használhatnak a terroristák.

Biztonsági tisztek eligazításokat tartottak a Fehér Házban 2001 nyarán, ahol Bush elnököt arról tájékoztatták, hogy bin Láden terroristahálózata amerikai repülőgépek eltérítésével kísérletezhet, látványos támadásokra kerülhet sor, melyeket úgy terveznek, hogy tömeges áldozatokkal járjanak, és hogy az FBI tudatában van a terroristák előkészületeinek New York-i épületek lerombolására.

A támadások  

 

A térképen láthatóak a World Trade Center ellen elkövetett támadások
A kép a United 175-ös World Trade Centerbe való ütközését mutatja
Manhattan a World Trade Center összeomlása után

2001. szeptember 11. reggelén 19 géprabló átvette az irányítást négy, Bostonból, Newarkból és Washingtonból San Franciscoba és Los Angelesbe induló repülőjáraton.8:46-kor az American Airlines 11-es járata a World Trade Center északi tornyába ütközött, 9:03-kor a United Airlines 175-ös járata csapódott a déli toronyba.

Géprablók egy másik csoportja vezette az American Airlines 77-es járatát a Pentagon épületébe reggel 9:37-kor. A negyedik gép, a United Airlines 93-as járata Pennsylvania államban, Shanksville közelében zuhant le 10:03-kor, miután a gép utasai visszafoglalták a repülőgépet. A támadás eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház volt.

2002 szeptemberében Yosri Fouda, Khalid Sheikh Mohammed és Ramzi Binalshibh dokumentumfilm készítők és riporterek azt állították, hogy a negyedik eltérített gép nem a Fehér Ház felé, hanem a Capitolium irányába tartott. Interjújukban azt is megemlítették, hogy az al-Káida kezdetben a World Trade Center helyett atomerőművekbe vezete volna az eltérített gépeket, ám később a new yorki célpontok mellett döntöttek.

A géprablók a repülőgépekre felcsempészett fegyvereik segítségével ölték meg, vagy tették hatástalanná a pilótákat utaskísérőket és utasokat. Az eltérített gépekről indított telefonhívásokból tudhatjuk, hogy késeket használtak két esetben is. Néhány utasnak sikerült kapcsolatba lépni földön tartózkodókkal a repülőgépek telefonjairól, vagy saját mobiltelefonjukról

A 9/11 Bizottság megállapította, hogy két géprabló korábban Leatherman márkájú multifunkcionális kézi szerszámokat vásárolt. A 11-es járat egyik utaskísérője, a 175-ös járat egy utasa és a 93-as járat utasai bombákkal felszerelkezett terroristákról beszéltek, ám az utasok egyike szerint működésképtelen bombák voltak támadóiknál. A becsapódások helyszínein nem találtak robbanóanyag származékokat, így a 9/11 Bizottság jelentésében álbombákról számolt be.

A World Trade Center épületkomplexumának három épülete szerkezeti sérüléseik miatt még a támadások napján összeomlottak. A déli toronyban (2 WTC) a 175-ös járat becsapódását követően nagyméretű tűz keletkezett, melynek következtében 56 perccel később (megközelítőleg 9:59-kor) az épület összeomlott. Az északi torony (1 WTC) 102 perccel a támadás után, kb. 10:28-kor dőlt össze. Az északi torony megsemmisülésekor törmelékdarabok tüzet okoztak a hetes épületben (7 WTC). A több órán át tartó tüzek súlyos károkat okoztak az épület főbb szerkezeti elemeiben, majd a tűztől meggyengült vázú épület 17:20 és 17:21 között összedőlt.Az egész Egyesült Államokban a támadások zavart keltettek a hírügynökségeken és a légiirányítóknál. Az USA egész területén háromnapos civil légi járművekre vonatkozó repülési tilalmat vezettek be.A már levegőben tartózkodó gépeket pedig visszafordították, vagy Kanadába és Mexikóba irányították.

A támadás motivációja  

Habár mind a mai napig egyetlen terrorszervezet sem vállalta a teljes felelősséget a támadásokért, az ügyben indult nyomozás az al-Káida hitvallásának és célkitűzéseinek feleltette meg az eseményt, egy 1998-as fatva (kiáltvány) alapján. A kiáltványt a terrorszervezet vezetői, Oszáma bin Láden, Ayman al-Zawahiri, Abu-Yasir Rifa'i Ahmad Taha, Shaykh Mir Hamzah és Fazlur Rahman állították össze, és kiáltották ki, az Egyesült Államok arabok ellen elkövetett bűneit részletezve benne. Ez alapján a támadás büntetés volt, kiváltó okai pedig a következő bűnök voltak:

 • Izrael amerikai támogatása
 • Az Arab-félsziget amerikai megszállása (hadibázisok létesítése)
 • Amerikai aggresszió Irak népe ellen

Továbbá a fatwa szerint az Egyesült Államok

 • Kirabolja az Arab-félsziget nyersanyagforrásait.
 • Az itt található államok törvénykezését diktálja.
 • Alávaló rezsimeket támogat a Közel-Keleten, a lakosságuk ellen fordítva őket.
 • Hadi támaszpontjai és egyéb installációi vannak az Arab-félszigeten, ezzel megsértve a muszlim szent földet, elsősorban azért, hogy megfélemlítse a környező muszlim államokat.
 • Viszályt szít a muszlim államok között, hogy gyengítse őket mint politikai erőt.
 • Támogatja Izraelt, és megpróbálja elterelni a nemzetközi figyelmet Palesztináról, a megszállásának folytatása érdekében.

Becsapódás utáni események  

A robbanásokban megsérült hegesztő

New York válságkezelő központja a WTC-vel együtt megsemmisült, azonban a szükséges intézkedések hamar megszülettek. Fegyelmezett mentőcsapatok jelentek meg a helyszínen, és igyekeztek minden tőlük telhetőt megtenni. A WTC-től nem messze lévő 7-es Parancsnokság tűzoltói felvételeket is készítettek a 2-es, északi toronyban. Sajnos a tűzoltóknak nem volt idejük felmenni majdnem 80 emeletet a 30 kg-os felszereléssel. A WTC egy épületében összesen 98 felvonó volt található, de ezeket tűz esetén tilos használni. Egy emelet megtétele összesen kb. 1 percet vett igénybe felfelé menet, ám emiatt nem tudtak elérni a tűzig, hiszen ha fel is jutottak volna oda, lefelé már nem lett volna elég idejük. ĺgy csak kb. 40 emeletet tudtak megmászni.

Greenwich Village-ben az első becsapódás után emberek özönlöttek az utcákra, és láthatták, amint helyi idő szerint 9:50-kor összeomlik az 1-es déli torony, majd nem sokkal később 10:29-kor a 2-es északi torony is. A hírközlő szervek késedelem nélkül közvetítettek mindent. Senki nem tudta megbecsülni a halálesetek számát. Koromfekete hamuval borított emberek botorkáltak az utcákon, akiken a környék lakói próbáltak segíteni. A katasztrófa sebesültjeit azonnal elszállították, a közeli kórházak hamar megteltek. A metropoliszban szükségállapotot rendeltek el, lezárták a környéket és a hidakat, a földalatti és vasúti forgalmat átmenetileg felfüggesztették. A lezárt területre csak mentőcsapatok, rendőrök, tűzoltók és a válságstábok tagjai léphettek be. Este 18:00 óra körül kezdett apadni az érkező sebesültek száma. Sötétedésre részlegesen helyreállították a metróközlekedést, a hidakon és az alagutakon megindulhatott a kifelé irányuló közlekedés. A felgyülemlett tömeg 20:30 körül oszladozni kezdett, az utcák lecsendesedtek. George W. Bush elnök nemzethez intézett beszédében a megtorlás csak jelzésértékűen szerepelt. Az elnöki beszéd után az emberek ismét elárasztották az utcákat.

Válságművelet 

Katonai készenlét

Éjfél körül félkatonai jellegű válságművelet vette kezdetét. A parancsnoki posztot a helyi tűzoltóállomáson rendezték be, Rudolph Giuliani polgármester főhadiszállása is itt működött. Az Üdvhadsereg mozgó konyhákat állított fel. Északon a St. Vincent Kórház mint a legfőbb fogadó állomás működött. Ideiglenes hullaházat hoztak létre a folyó túloldalán, New Jersey-ben. Az első becslések alapján 10 ezer halottra készültek fel.

Az összesítések alapján legalább 2986 ember lelte halálát a támadásban, köztük a négy repülő összesen 265 utasa, 343 tűzoltó, 23 rendőr és 37 kikötői vámtiszt, akik a mentésben segédkeztek és legalább 2318 ember a toronyházakban, illetve azok, akik a környezetben, valamint az alattuk található metróállomásokon tartózkodtak.

Összesen huszonöt épület rongálódott meg a támadásban, ebből a World Trade Center 7 épületből álló együttesén kívül a Deutsche Bank épülete sem volt helyrehozható, ezt le kellett bontani. Ezeken kívül még négy metróállomás is súlyosan megrongálódott, illetve részlegesen beomlott.

A támadás hatásai 

Szeptember 13.

A terrortámadás elkövetési módja és az általa okozott károk példátlanok. Az Egyesült Államok kontinentális területén 1812 óta külállammal nem folyt háború. A célpontok kiválasztása arra utal, hogy a merényletek az Egyesült Államok államiságát és az amerikai dominanciájú világgazdasági rendet is támadták. A nemzetközi repülőgépforgalom a merényletet követő hónapokban erőteljesen visszaesett.

2001. szeptember 11. hatására a világpolitika átrendeződött. Világszerte jelennek meg figyelmeztető írások arról, hogy a terrortámadás és a válaszcsapások – az Egyesült Államok által előbb Afganisztán, majd Irak ellen viselt háború – szembefordítják egymással a nyugati és a muszlim kultúrájú világot, illetve hogy a terrorizmus elleni védekezés túlkapásai a jelenlegi nyugati civilizáció alapját jelentő individuális szabadságjogokat áshatják alá…

Emléknap 

Az áldozatok többnyire igazolványképekből összeállított tablója

Az események után nyolc évvel Barack Obama amerikai elnök a hazafiság napjának nyilvánította szeptember 11-ét. Minden évben egy perces néma csenddel és az amerikai lobogó félárbocra engedésével emlékeznek az áldozatokra. A WTC egykori helyén önkéntesek és családtagok olvassák fel a támadásnak áldozatul esett összes ember nevét.

9/11 utolsó rejtélye! Mi lett a harmadik toronnyal?!

Máig kevesen tudják, hogy 2001 szeptember 11-én a terrortámadásokban nemcsak az "iker tornyok" omlottak össze New Yorkban, hanem egy harmadik irodaház is. Ebbe nem csapódott semmilyen gép, hét órával az északi torony után, mégis összedőlt. Éppen emiatt (is) állítják az épületet egyszerűen felrobbantották!

Máig kevesen tudják, hogy 2001 szeptember 11-én a terrortámadásokban nemcsak az "iker tornyok" omlottak össze New Yorkban, hanem egy harmadik irodaház is. Ebbe az épületbe nem csapódott repülőgép, ellenben itt volt a CIA és a titkosszolgálat több irodája is, így nem véletlen, hogy máig keringenek az eset körül az összeesküvés elméletek.
Valószínűleg sosem halnak ki a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek. Ezek között vannak egészen nevetségesek ("Az egészet a Moszad szervezte, és aznap reggel minden ott dolgozó zsidót felhívtak, hogy ne menjen be a munkahelyére!") és cizelláltabbak is, amelyeket képzett szakemberek igyekeznek alátámasztani.

Utóbbiak közé tartozik a "harmadik torony", hivatalos nevén a Világkereskedelmi Központ 7. számú épületének esete is. A 47 emeletes irodaház a másodikként összedőlt toronytól északra, az út másik oldalán állt. Ebbe nem csapódott semmilyen gép, hét órával az északi torony után, helyi idő szerint 17.21 perckor mégis összedőlt. Az erről készült felvételeken az látszik, hogy a 7-es épület a másik kettőhöz hasonlóan, szinte önmagába rogyva semmisül meg - ez adta az egyik alapját az összeesküvés-elméleteknek.
Volt ott minden...
A WTC 7 ugyanis valóban nem egyszerű irodaház volt: itt kapott helyet többek között a CIA, az Amerikai Titkosszolgálat, a védelmi minisztérium és a Rendkívüli Helyzetek Hivatala is - utóbbi feladata nemcsak nemcsak a természeti katasztrófák, hanem a terrortámadások következményeinek elhárítása is.

A terrortámadásokról készített hivatalos vizsgálat nem foglalkozott a 7-es épület összeomlásával, azt még csak meg sem említik a dokumentumok. Az épület acélvázának maradványait ráadásul - ellentétben a másik kettő toronyházzal - azonnal beolvasztották, így a később mégis megindult nyomozás már csak feltételezésekre hagyatkozhatott.

A "harmadik torony" ügyében indult első vizsgálat semmilyen eredményre nem jutott. Ezután 2002 májusában a Szövetségi Katasztrófaügyi Hatóság (FEMA) is vizsgálódni kezdett, ők jelentésükben azt írták: az irodaház a repülőgépek becsapódása nyomán kitört tűz miatt omlott össze. Tény, hogy a második torony darabjai a becsapódás következében 106 méter sugarú körben szóródtak szét, és az is, hogy a 7-es épület alagsorában több tízezer liter gázolajat tároltak. A FEMA jelentés ennek ellenére is azzal a konklúzióval zárul, hogy "kicsi a valószínűsége" annak, hogy végül a tűz miatt omlott össze a WTC 7, és további vizsgálatok szükségesek.

Ezért várja mindenki fokozott figyelemmel a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) júliusra ígért jelentését. Vannak ugyanakkor, akik maguk fogtak válasz keresésbe, ők nem hiszik el, hogy a WTC 7 pusztulását a tűz okozta. Ha ez így lenne, valóban ez lenne az első acélváz szerkezetű felhőkarcoló, amelyik egy "sima" tűztől összedől.
Éppen emiatt (is) állítják az Építészek és Mérnökök Szeptember 11-e Igazságáért társaság tagjai, hogy az épületet egyszerűen felrobbantották. A szakemberekből álló csoport alapítója, Richard Gage egyenesen azt állítja, a BBC a témában készült dokumentumfilmjében: a WTC 7 a "füstölgő pisztoly", amit a tett színhelyén hagytak, a megdönthetetlen bizonyíték, hogy valami egyéb is történt egy terrortámadásnál.

"Az épület két széle szimmetrikusan, a középpont felé kezd összeomlani, olyan lágyan, és szabályosan, hogy ez nem lehet természetes folyamat eredménye" - mondta az építész. Gage szerint ha egy épület magától dől össze, mindig a leggyengébb része felé dől, de semmiképpen sem "önmagába". A BBC dokumentum filmjében (amelyet azért az "Összeesküvés Akták" című sorozatban mutattak be) beszél egy szemtanú, aki azt mondja: az épület belsejéből, és mellette is robbanásokat hallott.

A filmben szerepel egy kézikamerával készült felvétel, amelyen egy rendőr látható, aki az operatőrt kitessékeli, mondván, már senki nem tartózkodik bent, veszélyes tovább maradni. Ezután csak a földre szegezett, a futástól ugráló kamera felvételeit látni, majd a háttérben valóban robbanás zajai hallatszanak - persze ezek simán származhattak a gázolajtól.

Dominó effektus
Márpedig az NIST végkövetkeztetése valószínűleg megint az lesz, hogy a felcsapó, és több szintre átterjedő tűz miatt omlott össze az épület. "Az a munkahipotézisünk, hogy az emeleteken szétterjedő tűz okozta a katasztrófát" - mondta a BBC-nek a vizsgálatot vezető Shyam Sunder. A NIST szerint nem lehet más esetekkel összevetni a hét éve történteket, ráadásul a WTC 7 önmagában is különleges építmény volt, miután egy metróállomás, és egy föld alatti trafóház fölé húzták fel.
Mivel a tűzoltóknak egyszerűen már nem maradt kapacitása a toronyház oltására - csak az emberek kimenekítésére ügyeltek - a tűz így órákon keresztül szabadon tombolhatott, égett a 6-7-8-9., a 19., valamint 29-30. emelet is. Ez a szakértők szerint már elég lehetett ahhoz, hogy a termelődő iszonyatos hő megolvassza az acélgerendák rögzítését, különösen az épület keleti oldalán, amelyet a legnagyobb terhelés ért.

A legvalószínűbb, hogy a padlókat tartó vízszintes gerendák adták meg magukat először, ezután pedig már dominó effektus indult be: egy beomló emelet még nagyobb terhelést jelentett az alább elhelyezkedő vasgerendáknak, így azok sem bírták tovább - végül az egész épület összedőlt.

Az biztos azonban, hogy bármilyen ésszerű magyarázattal is szolgál majd a jelentés, az összeesküvéselmélet-hívők fantáziájának nem szab majd gátakat.

crash 09-11-01 wtc in 3D